Mandatul Ad-hoc
Procedura de mandat ad-hoc este una independenta, pentru a preveni insolvabilitatea, caracterizata prin flexibilitate si confidentialitate. Poate fi aplicata doar de catre un reprezentant al companiei (persoana debitor sau reprezentantul legal al persoanei juridice).
Este recomandata in cazul in care va confruntati cu probleme semnificative de flux de numerar, dar nu iremediabil compromise, si apelati la creditori pentru a depasi dificultatile aparute. Acorda timp debitorului de a adopta solutii, atunci cand se confrunta cu dificultati de ordin juridic, economic sau financiar.
Aceasta procedura poate fi pusa in aplicare atunci cand dumneavoastra decideti ca este momentul potrivit. Este recomandabil sa fie utilizata imediat ce sunt anticipate dificultati financiare.
Puteti pune capat oricand mandatului ad-hoc, mandatarul avand rolul doar de a ajuta. In momentul in care decideti acest demers, solicitati-l presedintelui instantei, care va decide de indata cu privire la cererea dumneavoastra. Pe toata durata de desfasurare a acestei proceduri, toate persoanele implicate au obligatia de a pastra confidentialitatea (implicit institutiile statului).
Conform Legii 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc, mandatarul va putea propune ştergeri, reeşalonări sau reduceri parţiale de datorii, continuarea sau încetarea unor contracte în curs, reduceri de personal precum şi orice alte măsuri considerate a fi necesare.